RECEPT I.
Ingredience:
3 lžíce másla
1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť žloutek a zvlášť bílek)
8 lžic cukru
1 sáček vanilkového cukru (není nutný)
12 lžic mouky
1 lžička skořice
Postup:
Smícháme opatrně všechny jmenované přísady (kromě bílku, ten použijeme až později) v míse, a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. (Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo)
Nyní dejte těsto do lednice asi tak na jednu hodinu uležet. (To je stejný postup jako u vánočního pečiva.)
Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto. Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. (Jestli chcete mít opravdové velké "lembasy" stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu.)
Takto připravené lembasy ještě potřeme bílkem. Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C. asi 20 minut dokud lembas nedostane zlatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavší bude, tím víc hořkou chuť bude mít.
--------------------------------------------------------------------------------------
RECEPT II.
ELFSKÝ CHLÉB (LEMBAS) od tvůrců Pána prstenů
Ingredience:
50g tuku
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
150g hladké mouky
1 lžička skořice a trochu silné kávy
Postup:
Smíchejte všechny přísady, ale dejte si stranou část rozšlehaného vejce. Vypracujte těsto (podle potřeby přidejte tuk či mouku), těsto vytvarujte do koule a dejte asi tak na hodinu do ledničky.Pak z něj vytvarujte váleček a nakrájejte jej na válečky asi centimetr silné. Potřete těsto zbytkem vejce (můžete jej ozdobit rozinkami ,chcete li).
Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia, a 10-20 minut péci, dokud nezíská světle hnědou barvu.
Nenechávejte jej ztmavnout, chutnal by hořce. Po upečení necháme vychladnout a poté můžeme konzumovat.
Ingredience:
3 lžíce másla
1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť žloutek a zvlášť bílek)
8 lžic cukru
1 sáček vanilkového cukru (není nutný)
12 lžic mouky
1 lžička skořice
Postup:
Smícháme opatrně všechny jmenované přísady (kromě bílku, ten použijeme až později) v míse, a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. (Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo)
Nyní dejte těsto do lednice asi tak na jednu hodinu uležet. (To je stejný postup jako u vánočního pečiva.)
Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto. Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. (Jestli chcete mít opravdové velké "lembasy" stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu.)
Takto připravené lembasy ještě potřeme bílkem. Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C. asi 20 minut dokud lembas nedostane zlatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavší bude, tím víc hořkou chuť bude mít.
--------------------------------------------------------------------------------------
RECEPT II.
ELFSKÝ CHLÉB (LEMBAS) od tvůrců Pána prstenů
Ingredience:
50g tuku
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
150g hladké mouky
1 lžička skořice a trochu silné kávy
Postup:
Smíchejte všechny přísady, ale dejte si stranou část rozšlehaného vejce. Vypracujte těsto (podle potřeby přidejte tuk či mouku), těsto vytvarujte do koule a dejte asi tak na hodinu do ledničky.Pak z něj vytvarujte váleček a nakrájejte jej na válečky asi centimetr silné. Potřete těsto zbytkem vejce (můžete jej ozdobit rozinkami ,chcete li).
Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia, a 10-20 minut péci, dokud nezíská světle hnědou barvu.
Nenechávejte jej ztmavnout, chutnal by hořce. Po upečení necháme vychladnout a poté můžeme konzumovat.
Komentáře
Přehled komentářů
Já osobně jsem vyzkoušel hladkou i polohrubou a doporučuji polohrubou...
re:výborný recept
(admin, 6. 10. 2008 20:52)děkuji za komentář já zkoušel oba a ten 1. Je lepší.
vyborný recept
(Janinka, 6. 10. 2008 20:46)Ahojky zkoušela jsem péct ten první recept a bylo to výborné. Chutnal všem v naší rodině:);)
Mouka
(Dave, 2. 5. 2010 10:19)